Termodynamiczne podstawy obniżania temperatury

Królicki Z.

Termodynamiczne podstawy obniżania temperatury

Prawie każda dziedzina współczesnego życia wymaga techniki chłodniczej, czyli wykorzystania metod i procesów osiągania i utrzymywania temperatury obniżonej w stosunku do temperatury początkowej obiektów lub w stosunku do temperatury ich otoczenia. Konserwacja, przechowywanie i transport żywności; klimatyzacja: budynków i obiektów użyteczności publicznej, domów jednorodzinnych, środków transportu i komunikacji. Każdy obiekt elektroniczny i system komputerowy wymagają chłodzenia, niekiedy bardzo intensywnego, warunkującego ich poprawną i bezawaryjną pracę. Coraz większe zastosowanie znajdują niskie temperatury w konserwacji i przechowywaniu biosubstancji w medycynie, aparaturze do krioterapii i kriochirurgii, a także w wojskowych systemach sterowania, naprowadzania, kontroli i automatyki. Obniżanie temperatury to również skraplanie gazów, badania nad własnościami materii i fizyka cząstek elementarnych: nadprzewodnictwo i chłodzenie akce-leratorów.

Autor adresuje ten podręcznik do studentów wydziałów: mechanicznych, mechaniczno-energetycznych, energetycznych, inżynierii sanitarnej i ochrony środowiska uczelni technicznych prowadzących specjalność chłodnictwo, klimatyzacja, kriogenika. Może być również przydatny dla pracowników naukowych, inżynierów i techników zatrudnionych w placówkach naukowych, biurach projektów, firmach produkujących i eksploatujących urządzenia chłodnicze oraz osób nieprofesjonalnie zainteresowanych tym zagadnieniem.

Cena: 40 zł
Liczba stron: 456Format: 170 × 240 mmRok wydania: 2006
ISBN 83-7085-953-4

Możliwość komentowania została wyłączona.