Katalog książek
Chemia. Technologia i inżynieria chemiczna
Rejony wykonalnych rozdziałów homogenicznych mieszanin trójskładnikowych
Królikowski L.J.
Nakład wyczerpany
Smoła węglowa i benzol koksowniczy jako surowce przemysłu chemicznego
Karabon B.
Nakład wyczerpany
Struktura, właściwości magnetyczne i pole krystaliczne w potrójnych chalkogenkach lantanowców i talu TlLnX2 (X = S, Se lub Te)
Duczmal M.
Nakład wyczerpany
Termochemia halogenków lantanowców i związków tworzących się w układach halogenki lantanowców-halogenki litowców
Rycerz L.
Nakład wyczerpany
Układ okresowy. Historia i znaczenie
Scerri E.

Chemia. Technologia i inżynieria chemiczna
Układ okresowy. Historia i znaczenie jest pierwszą książką w języku polskim w całości poświęconą układowi okresowemu. Napisał ją Eric R. Scerri, znany badacz historii i filozofii chemii, wykładowca na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, założyciel czasopisma Foundations of Chemistry. Książka, wydana po raz pierwszy w 2007 roku przez Oxford University Press, została uznana za wybitny tytuł akademicki, stała się bestsellerem i przetłumaczono ją na kilka języków obcych.
Wielowymiarowe widma luminescencji cząsteczek organicznych w niskotemperaturowych matrycach Szpolskiego
Palewska K.
Woski naturalne, surowy wosk montanowy i jego przerób
Karabon B.

Chemia. Technologia i inżynieria chemiczna
W monografii „Woski naturalne, surowy wosk montanowy i jego przerób” w sposób chronologiczny omówiono znaczenie wosków naturalnych w różnych okresach czasu. Przedstawiono przemiany, jakim podlegała pramateria (roślinne tłuszcze, woski i żywice) w procesach utorfienia i tworzenia się węgla brunatnego, oraz ekstrakcyjne metody otrzymywania surowego wosku montanowego. Podano sposoby rozdziału wosków naturalnych na grupy związków i metody ich jakościowej i ilościowej analizy. Omówiono technologie odżywiczania surowego wosku montanowego, rafinacji i przerobu do jasnych półsyntetycznych wosków montanowych oraz ich zastosowanie, a także wybrane właściwości fizykochemiczne wosków naturalnych, które uznano za charakterystyczne dla stanu woskowego.