Nakład wyczerpany

Teoria i praktyka regulacji gospodarczych. Część 1

Szalbierz Z., Rudek J. (red.)

/

Zawarte w książce opracowania nawiązują do problemów będących przedmiotem dyskusji toczącej się od wielu lat, dotyczącej próby udzielenia odpowiedzi na pytanie ile państwa, ile rynku w gospodarce rynkowej? Sprowadza się to w istocie do rozważań na temat regulacyjnej roli rynku oraz roli i zakresu funkcji regulacyjnej państwa. Problemy
te powiązano z rozważaniami typu modelowego, tj. z próbą dania odpowiedzi na pytanie dotyczące wyboru modelu właściwego dla gospodarki polskiej, który pozwoli stworzyć stabilne warunki gospodarki rynkowej i państwa prawa.

Więcej

ostatnie 2 egzemplarze

Teoria pola dla elektryków

Łobos T., Łukaniszyn M., Jaszczyk B.

Teoria pola dla elektryków jest podręcznikiem przeznaczonym przede wszystkim dla studentów kierunku elektrotechnika na Wydziale Elektrycznym Politechniki Wrocławskiej. Ponieważ stykają się oni po raz pierwszy z zagadnieniami pól i fal elektromagnetycznych, więc szczególną uwagę zwrócono na możliwie przystępne omówienie podstawowych zjawisk związanych z polem elektromagnetycznym oraz przejrzysty opis matematyczny tych zjawisk.

Więcej

Termodynamiczne aspekty stosowalności mieszaniny węglowodorów nasyconych do realizacji obiegów lewobieżnych

Białko B.

Poprawa efektywności urządzeń chłodniczych, zmniejszenie energochłonności, obniżenie kosztów inwestycyjnych oraz niwelowanie degradacji środowiska związanej z ich użytkowaniem należą do podstawowych zadań podczas projektowania i budowy instalacji tego typu. Analiza czynników obiegowych stanowi ważny element przygotowań urządzenia do eksploatacji.

W monografii omówiono właściwości termodynamiczne i możliwości wykorzystania czynników naturalnych do realizacji obiegu lewobieżnego.

Więcej

Termodynamiczne podstawy obiegów chłodniczych i kriogenicznych

Białko B., Królicki Z., Zajączkowski B.

Współcześnie w każdej dziedzinie życia wykorzystywane są urządzenia chłodnicze, a chłodnictwo jest jedną z najbardziej dynamicznie rozwijających się dyscyplin wiedzy, nauki i techniki. Każdy z nas ma kontakt z łańcuchem chłodniczym produktów spożywczych, którego poszczególnymi „ogniwami” są: obróbka, konserwacja, przechowywanie i transport żywności (od domowych chłodziarek, lad chłodniczych, hal supermarketów przez samochody, kontenery i wagony chłodnicze do wielkich chłodni składowych i dystrybucyjnych).

Więcej

Termodynamiczne podstawy obniżania temperatury

Królicki Z.

Autor adresuje ten podręcznik do studentów wydziałów: mechanicznych, mechaniczno-energetycznych, energetycznych, inżynierii sanitarnej i ochrony środowiska uczelni technicznych prowadzących specjalność chłodnictwo, klimatyzacja, kriogenika. Może być również przydatny dla pracowników naukowych, inżynierów i techników zatrudnionych w placówkach naukowych, biurach projektów, firmach produkujących i eksploatujących urządzenia chłodnicze oraz osób nieprofesjonalnie zainteresowanych tym zagadnieniem.

Więcej